✅ Fri fragt over 749 DKK      ✅ Prismatch      ✅ Lav fragt fra 39 DKK      ✅ Hurtig forsendelse

✅ Fri fragt over 749 DKK  ✅ Prismatch
✅ Lav fragt fra 39 DKK      ✅ Hurtig forsendelse

Seedlip alkoholfri gin og tonic

Gin som vi kender det i dag, har udviklet sig til at være en spiritus, der er defineret af og berømt for sine botanicals (ingredienser). For at blive klassificeret som gin, skal der være vis mængde af enebær, hvorfra smagen af gran kommer ind i billedet, men bortset fra det kan gin-destillatørerne frit vælge, hvilke botanicals de ønsker at tilsætte.

Denne frihed gør, at gin er en af ​​de mest alkoholtyper på markedet, der kan spænde bredest. Både i smag, udseende, tykkelse og alkoholprocent. Producenterne adskiller sig ved at bruge mængder af botanicals, og sammensætte dem på forskellige måder, samt ved at tilføje planter og urter taget fra det lokale område omkring destilleriet. Dermed bliver oprindelse, næsten det eneste kendetegn, når vi skal forsøge at fornemme en gin.

Der er dog nogle botanicals, som næsten alle ginproducenter bruger – og har brugt i mange årtier. For nylig kiggede den berømte gin-historiker, Aaron Knoll, fra Gin is In, på hvilke 10 botanicals der gik igen i flest gin. Det er den liste vi kigger på her, og som er et godt udgangspunkt, hvis du skal i gang med at lave din egen gin.

 

enebær

ENEBÆR

Enebær er for gin, hvad humle er for IPA’er: Det er simpelthen ikke gin uden enebær i. Ordet gin er afledt af enebær, hvad enten det er det franske genièvre eller det hollandske jenever. Enebær dyrkes overalt i verden og findes i mange forskellige sorter. I oldtiden blev enebær brugt som krydderi og til medicinske formål. Smagsmæssigt er enebær domineret af duften og smagen fra fyr og gran.

 

korianderfrø

KORIANDER

Koriander er det tørrede frø af cilantroplanten og stammer oprindeligt fra Sydeuropa, Nordafrika og Sydvestasien. Koriander har en kompleks smag, der er lidt krydret og bliver en smule citrus- og nødet når det knuses. Det supplerer noterne fra enebær og er en oplagt partner.

 

angelica

 

ANGELIKAROD

Gin indeholder ofte stykker af roden  ​fra angelikaplanten, men nogle bruger også blomsten og frøene. Det har en lidt jordet smag, der kan minde om medicin. Det findes bl.a. også i Fernet og Chartreuse.

 

citron

CITRON

Citron bruges overalt i den kulinariske verden for at sætte gang i maden og drikkevarerne. Du ser det også tit i gin cocktails, eksempelvis med en citron twist eller citronsaft der understøtter ginnens citrusnoter. I gin bidrager citrus primært med en sød og lidt pikant smag – og ofte ser vi blot skallen tilsat.

 

appelsin

APPELSIN

Ligesom med citronen, er appelsinskal den mest almindelige del af frugten, der anvendes til fremstilling af gin – og især tørret appelsinskal. Afhængigt af hvilken type appelsin der anvendes, kan olierne i skallen give bitre citrusnoter eller søde og blide toner.

 

 

orrisrod

ORRISROD

Orrisrod kommer fra irisblomsten og ligner mest af alt ingefær. Det har en blomstret og sød aroma, der er almindelig i parfume såvel som gin. Det tilføjer også en lidt jordet og smag, der minder om duften af bark og træ. Den giver noget substans til din gin.

 

kardemomme

KARDEMOMME

Kardemomme er et krydderi, der oftest benyttes til at give nogle krydrede noter til gin. Der er svært at beskrive på andre måde, end at sige at det dufter og smager af kardemomme. Det er meget almindeligt i mad fra det Asien, eks. sydlige Indien og er relateret til ingefær. Tænk eksempelvis på Garam Masala, hvor det spiller en stor rolle. Kardemommekerner der bruges til mad og gin er oftest grønne og meget aromatiske med en kraftig smag.

 

lakrids

LAKRIDS

Lakridsrod er oprindeligt fra Sydeuropa og Indien og er har en sødhed, der tilsvarer det vi kender fra anis. Den form for lakrids, der anvendes af ginproducenterne, er dog langt fra sliksmagen, men minder mere om det tørre og lidt krydrede fra lakridsrod, og kan give gin en mere kraftig tekstur til gin.

 

KASSIABARK

Kassiatræet stammer fra kanelfamilien og er oprindeligt fra det sydlige Kina. Barken høstes og tørres og minder mest af alt om de krydrede noter vi kender fra kanel. Kassia er dog bare lidt sødere end kanel med en lakridslignende smag.

 

kanel

KANEL

Sidst, men ikke mindst, skal vi selvfølgelig også forbi kanel. Kanel er meget brugt, når man ønsker at komplementere nogle af de sødere noter i ens gin, ved at kunne bidrage med denne sødme, men kombinere den med en lidt krydret og brændt smag. Lidt som du kender det, hvis du rister noget kanel på panden. Du ser det ofte kombinere med appelsin, som i eks. Four Pillars Rare Dry

 

 

Den lette oversigt over 15 vigtige botanicals i gin

Vil du have et nemt overblik over 15 af de mest botanicals, så har vi også vedlagt denne lækre grafik, der hurtigt viser smagsnoterne i nogle af de mest anvendte botanicals i gin. Den er oplagt, hvis du skal matche en smag i din gin & tonic, men måske ikke lige har den rette ingrediens. 

 

botanicals oversigt

VIL DU BLIVE KLOGERE PÅ ALT OM GIN? TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV OG BLIV EN GIN NØRD

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV & FÅ 2 GRATIS PREMIUM TONICS MED I DIT KØB!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev i oktober og vi lægger 2 gratis tonics med i dit køb. 

Tak for din tilmelding. Vi udvælger 2 gratis premium tonics, der kommer med i din ordre.