✅ Fri fragt over 749 DKK      ✅ Prismatch      ✅ Lav fragt fra 39 DKK      ✅ Hurtig forsendelse

✅ Fri fragt over 749 DKK  ✅ Prismatch
✅ Lav fragt fra 39 DKK      ✅ Hurtig forsendelse

Velkommen til Gin 101, vores nye serie af blogindlæg til dig, der har lyst til at lære mere om den livgivende enebærbrændevin. Vi har samlet de bedste tips, tricks og ikke mindst røverhistorier, som du kan imponere venner, familie og kollegaer med. I dette indlæg kan du lære mere om de forskellige gintyper, der findes på markedet. Vi giver dig et indblik i deres historie, fremstilling og smag – og så kommer vi med vores bud på, hvilke cocktails du kan lave med dem.  

 

Destilleret gin

Vi starter vores gennemgang med den mest almindelige gin, du overhovedet kan få fingre i, nemlig destilleret gin. Her taler vi ikke om en decideret gintype, men snarere en slags metakategori, som beskriver hvordan langt det meste gin produceres.

Denne type gin fremstilles ud fra en ren alkoholbase, der oftest er lavet på forskellige typer korn. Denne base blandes med de udvalgte botanicals (urter, blomster, frugter osv.), som bruges til at afgive smag. Sammen koges det op i en pot still (en stor form for kobberkar), hvorefter det destilleres flere gange, indtil the master destiller er tilfreds med produktet.

Under fordampningsprocessen tager basen smag fra de tilsatte ingredienser. Herefter fortyndes produktet med vand for at opnå den ønskede alkoholprocent (mindst 37 %). Efterfølgende kan man tilsætte flere botanicals for at opnå den smag man ønsker, da ikke alle er lige egnede til destillering.

Kendte mærker af destilleret gin inkluderer blandt andet den spanske middelhavsgin Gin Mare og skotske Hendrick’s.

 

London Dry Gin

Så er vi kommet til et sted, hvor alle kan være med: Beefeater, Bombay Sapphire og Tanqueray.

Udover at være nogle af verdens mest kendte ginmærker, har disse alle det tilfælles, at de går under betegnelsen London Dry. 

Her er det måske værd at vide, at navnet London Dry ikke hentyder til en geografisk placering, men derimod produktionsmetoden. Denne type gin produceres altså ikke kun i London, men i hele verden.

Det særlige ved fremstillingen af en London Dry gin er, at al smag skal komme fra de botanicals, som tilsættes under destilleringen. Der må altså, i modsætning til destilleret gin, ikke efterfølgende tilsættes aromaer, farvestoffer eller lignende. For at kunne gå under betegnelsen Dry må ginnen desuden ikke indeholde mere end 0,1 gram sukker pr. liter.

Smagsmæssigt er London Dry ofte domineret af enebær med stærke noter af citrus. London Dry er en meget alsidig gin, du roligt kan benytte i de mest gængse gincocktails, fx i en Dry Martini.

 

Genever

Her taler vi om moderginnen over dem alle, den hollandske og belgiske geneverDenne type gin, der har været produceret siden det 13. århundrede, er den dag i dag stadig nationaldrikken i Holland. Her er et af de mest tranditionsrige brands Lucas Bols, som har fremstillet genever siden 1664. 

Man taler grundlæggende om tre forskellige typer genever: oude, jonge og korenwynFælles for dem alle er, at fremstillingen er meget anderledes end ved de andre gintyper. Det skyldes at man udover kornspiritus også benytter maltvin i produktionen, hvilket tilfører drikken en whiskylignende kvalitet. Nogle typer genever lagres også i flere år, hvilket giver en ginnen en strågul farve og en større dybde i smagen.

Resultatet er en helt anden farve- og smagsoplevelse, der er svær at sammenligne med andre typer gin. Selvom man i genever også støder på klassiske noter af enebær og citrus, er disse langt mindre tydelige end i for eksempelvis en London Dry gin.

På grund af den lavere alkoholprocent (25-30 %) nydes genever ofte rent. Du kan dog også bruge den som erstatning for whisky i en række cocktails, fx en Old Fashioned.  

 

Old Tom

Så er vi nået til en gin, der som navnet antyder er af en lidt ældre dato. Rent kronologisk befinder Old Tom sig mellem genever og London Dry, og var en yderst populær drik i 1800-tallets England.

Old Tom har angiveligt fået sit specielle navn fra kaptajnen Dudley Bradstreet, der kandiderer til titlen som historiens mest kreative ginsmugler. I 1730’erne, hvor de britiske myndigheder forsøgte at sætte en stopper for den uhæmmede ginproduktion, købte kaptajnen en ejendom. På bagdøren af denne ejendom opsatte han et træskilt af en kat. Under kattens poter stak der et lille blyrør ud, som var forbundet med en tragt inde i huset. Kastede man en mønt i kattens mund, flød der dejlige dråber af gin ud af røret. Derfor blev denne type gin navngivet Old Tom efter navnet Tomcat (hankat på engelsk).

Selvom denne gintype var utroligt vellidt for to hundrede år siden, er den i moderne tid på grund af faldende efterspørgsel blevet stadigt mere sjælden. Heldigvis er det de seneste år igen blevet populært at fremstille Old Tom, hvilket især skyldes mange barers ønske om at skabe autentiske cocktails i fortidens stil. Et eksempel kunne være det prisvindende svenske destilleri Hernö, der siden 2014 har produceret en af verdens bedste Old Tom gins

Old Tom, der er kendt for at være den sødeste af de traditionelle gintyper, er den perfekte gin at bruge i en Tom Collins.

 

Navy Strength

Alle sømænd er som bekendt glade for piger.. og gin. Stærk gin. Og med en alkoholprocent på omkring de 57 % er der ikke noget at sige til, at Navy Strength var de britiske sømænds foretrukne drik når de i 1700-tallet skulle ud og kolonisere og bekrige det meste af verden. Her havde den høje alkoholprocent den klare fordel, at skulle en beruset matros tilfældigvis komme til at spilde på krudtet, kunne det stadig antændes. 

Derudover var den høje procent også en måde at sikre, at sømændene fik det produkt, de havde krav på. Kunne man sætte ild til ginnen havde de nemlig fået det, de var blevet lovet.

Navy Strength har ikke nogen klar smagsprofil i forhold til andre gintyper, men kan nok bedst betegnes som en kraftig gin. Britiske Tarquin’s producerer en af de mest kendte Navy Strength gins på markedet, nemlig deres Seadog.  

På lige fod med en London Dry kan den bruges i langt de fleste gincocktails – prøv den for eksempel i en Gimlet eller en klassisk G&T. 

 

Andre gin

Vi har indtil videre i dette indlæg berørt de mest almindelige typer gin. Der findes dog et hav af andre slags gin, der alle udspringer fra de traditionelle kategorier.

Eksempler kunne være slåengin, kvædegin og solbærgin. Ved disse typer gin benytter man ofte den oprindelige gin fra producenten, der den blandes op med bær eller frugter af den ene eller anden art.

Eksempelvis er Bloody Shiraz fra Four Pillars en blanding af deres Rare Dry gin og Shiraz druer. Monkey 47 Sloe er lavet på den verdensberømte Monkey 47 Dry Gin base, som blandes med slåenbær over mange uger.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV & FÅ 2 GRATIS PREMIUM TONICS MED I DIT KØB!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev i oktober og vi lægger 2 gratis tonics med i dit køb. 

Tak for din tilmelding. Vi udvælger 2 gratis premium tonics, der kommer med i din ordre.